Tip: Inspiratie zit in tussenmomentjes, oftewel: Kairos op kantoor


Gisteren stapten we even buiten de tijd en bezochten het kasteel van Gaasbeek. Een wonderlijke ervaring. We slopen door stemmige vertrekken, kronkelende gangen en robuuste torens. We beklommen krakende trappen en openden, heel voorzichtig, piepende deuren. En vielen van de ene verbazing in de andere. De prachtige tentoonstelling Kairos Castle plaatst hedendaagse kunst in een intiem kader en deed ons alle tijd vergeten. En zo kwamen we Kairos tegen.

Kairos, de god van het paste moment, die inspiratie en verandering biedt. Je vindt hem niet als je er te hard naar zoekt. Je kunt hem niet opjagen. Als je hem op de de hielen zit, neemt hij ras de benen. Forceer hem niet, want hij komt pas tevoorschijn als je de tijd op de klok bent vergeten.

Rust, bezinning en ademruimte vormen zijn biotoop. Meanderende geesten, dromerige blikken, vogelzang en wuivend gras roepen hem zachtjes op. Kijk vooral de andere kant op als hij nadert! En als je geluk hebt, word je beloond met frisse inzichten.

Kairos op de werkvloer?

En ik vraag me dan af: dat gepaste moment, dat zich per toeval aandient, kan je dat wel opwekken tijdens een brainstorm? Kan je Kairos geforceerd opvorderen tijdens een overleg waarop knopen moeten worden doorgehakt? Komt hij in actie met post-its en whiteboards?

Nee, Kairos is niet doelgericht. Probeer hem dus niet te vangen met vergaderkalenders. Neem de tijd.  Misschien komt hij langs als je op de trein naar huis uit het raam staart. Als je even verstrooid in de koffie roert. Of tijdens het blokje om in de lunchpauze.

In die kleine tussen-momentjes op kantoor kan Kairos zomaar opduiken. Mis hem niet!

Reacties